ログイン
言語:

WEKO3

  • トップ
  • ランキング
To
lat lon distance
To

Field does not validate



インデックスリンク

インデックスツリー

メールアドレスを入力してください。

WEKO

One fine body…

WEKO

One fine body…

アイテム

  1. 鹿児島純心女子大学看護栄養学部紀要
  2. 13号(2009)

鰹節がコレステロール摂取ラットの血中脂質低下及び不安行動に及ぼす影響 : n-6系不飽和脂肪酸との比較

https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/522
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/522
48426e59-adad-44ff-b921-c2c0c77312f6
名前 / ファイル ライセンス アクション
鰹節がコレステロール摂取ラットの血中脂質低下及び不安行動に及ぼす影響.pdf 鰹節がコレステロール摂取ラットの血中脂質低下及び不安行動に及ぼす影響 (3.8 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2020-10-26
タイトル
タイトル 鰹節がコレステロール摂取ラットの血中脂質低下及び不安行動に及ぼす影響 : n-6系不飽和脂肪酸との比較
タイトル
タイトル Dietary Katsuobushi changes in plasma and liver lipid level and mood in rats fed a cholesterol-rich diet: comparison with n-6 fatty acids
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 血中脂質低下
キーワード
主題Scheme Other
主題 不安行動
キーワード
主題Scheme Other
主題 n-3系不飽和脂肪酸
キーワード
主題Scheme Other
主題 鰹節
キーワード
主題Scheme Other
主題 コレステロール摂取ラット
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 hypolipidemic| fear behavior| n-3 series fatty acids|katsuobushi| cholesterol-rich diet
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 坂井, 恵子

× 坂井, 恵子

WEKO 379
CiNii ID 9000003762598

ja 坂井, 恵子
ISNI

ja-Kana サカイ, ケイコ

Search repository
宮脇, 千尋

× 宮脇, 千尋

WEKO 1011

宮脇, 千尋

Search repository
橋口, 由佳

× 橋口, 由佳

WEKO 1012

橋口, 由佳

Search repository
海老原, 綾子

× 海老原, 綾子

WEKO 549

ja 海老原, 綾子
ISNI

ja-Kana エビハラ, アヤコ

Search repository
竹田, 千重乃

× 竹田, 千重乃

WEKO 369
CiNii ID 9000002492917

ja 竹田, 千重乃
ISNI

ja-Kana タケダ, チエノ

Search repository
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 鰹節がコレステロールを摂取したラットの血漿脂質と不安行動に及ぼす影響について検討を行った。ラットは6群に分けられ,2群ずつ鰹節,コーン油,大豆油に分け,それぞれの群でコレステロール添加の有無によって飼育された。
コレステロールを摂取したラットの血中のトリグリセライドは,鰹節群の方がコーン油群や大豆油群より有意に低いのが認められた。HDL― コレステロールはコーン油群と大豆油群はヨレステロール添加により減少を示したが,鰹節群はヨレステロール添加により影響を受けなかった。血漿中の総コレステロールはコレステロール添加によりコーン油群は有意に増加したが,鰹節群は増加せずコレステロール無添加群のレベルを維持していた。一方,肝臓中の総コレステロールはどの群でもコレステロール添加によりコレステロールエステルの増加により有意に上昇した。
不安行動実験では,鰹節群のコレステロール無添加の場合は,コーン油群や大豆油群より消極的な傾向であったが,コレステロールを添加することによりコーン油群や大豆油群と同じように積極性が出てくる傾向が認められた。
体重は自由に餌を摂取した鰹節群(± コレステロール)において,コーン油群や大豆油群に比べ増加の傾向であったが有意差は認められなかった。一方,1日に摂取する餌の量を各群とも同量に制限した場合には,各群間に体重の有意な差は認められなかった。
以上の結果より魚の加工保存食品である鰹節は,魚油と同じような血漿脂質低下作用が認められ,さらに行動にも影響を及ぼすことが明らかとなった。特にコレステロール摂取ラットの血漿脂質を増加させない効果,さらにコレステロール添加がラットの行動を活発にさせることは興味を惹き,ヒトでも同様の作用があることが示唆された。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 To investigate the effect of intake of both n-3 fatty acids and cholesterol at the same time to improve hyperlipidaemia and mood, we examined the effect of dietary Katsuobushi which contained n-3 fatty acids on plasma and liver lipid 1evels and mood in rats fed experimental diets. The rats were divided into six groups with 6% (w/w) lipids: Katsuobushi, corn oi1, soybean oil for each group ( + 2% cholesterol). Katsuobushi with cholesterol feeding showed a low level of TG and Total cholesterol levels of plasma compared with corn oil and soybean oil groups. Katsuobushi with cholesterol also maintained HDL-cholesterol level instead of decreasing like corn oi1 and soybean oil groups. In contrast, total cholesterol 1eve1s in liver increased dramatically in all groups due to the production of cholesterol esters. In the open field behavior experiment, Katsuobushi group showed less movement than corn oil or soybean oi1 groups. However, Katsuobushi with cholesterol group observed increasing movement to the same level as corn oi1 and soybean oil groups. We confirmed these results for Katsuobushi by replacing with fish oil and then got the same results.
These results indicate that Katsuobushi has the same lipid lowering effect as fish oil and affects mood behavior in rats fed rich cholesterol diet.
書誌情報 鹿児島純心女子大学看護栄養学部紀要
en : Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition, Kagoshima Immaculate Heart University

巻 13, p. 7-16, 発行日 2009-06
出版者
出版者 鹿児島純心女子大学看護栄養学部
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 13484303
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11824432
戻る
0
views
See details
Views

Versions

Ver.1 2023-06-20 14:43:10.861991
Show All versions

Share

Mendeley Twitter Facebook Print Addthis

Cite as

エクスポート

OAI-PMH
  • OAI-PMH JPCOAR 2.0
  • OAI-PMH JPCOAR 1.0
  • OAI-PMH DublinCore
  • OAI-PMH DDI
Other Formats
  • JSON
  • BIBTEX

Confirm


Powered by WEKO3


Powered by WEKO3