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芋焼酎粕の生理機能について
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/188
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/188f0b60c7a-eaac-4a23-ad67-d9a0b26379e6
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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![]() |
Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2006-06-01 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 芋焼酎粕の生理機能について | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Physiological Functions of Sweet Potato Shochu Dregs | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 芋焼酎粕 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 抗酸化 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 抗腫瘍 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | NK活性 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | sweet potato chochu dregs | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | antioxidant | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | antitumor | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | NK activity | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
著者名(日) |
久永, まゆみ
× 久永, まゆみ× 中野, 隆之× 藤井, 信 |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 鹿児島純心女子大学看護栄養学部健康栄養学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 鹿児島純心女子大学看護栄養学部健康栄養学科 | |||||
著者所属(日) | ||||||
値 | 鹿児島大学農学部生物資源化学科食品機能化学講座 | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Nutrition, Faculty of Nursing and Nutrition of Kagoshima Immaculate Heart University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Department of Nutrition, Faculty of Nursing and Nutrition of Kagoshima Immaculate Heart University | |||||
著者所属(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Food Science and Biochemistry, Department of Biochemical Science and Technology, Faculty of Agriculture of Kagoshima University | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 焼酎の製造工程で多量の焼酎粕が発生するが,その焼酎粕には,各種有用成分が多種多様に存在することが知られており,有用資源としての利用が注目されている。今回,芋焼酎由来の焼酎粕について,ポリフェノール含量と抗酸化能の測定,および腫瘍細胞に対する影響についての実験を行い,その関連性にっいて検討した。芋焼酎粕のゲルろ過を行い,画分1~画分IVに分け,Folin-Ciocalteau法によるポリフェノールの定量とDPPHantioxidantassayによるラジカル消去活性の測定を行ったところ,芋焼酎粕中のポリフェノール含量,ラジカル消去能の双方において,画分IIIと画分IVに多く認められ,ラジカル消去能とポリフェノールの含量には相関関係が認められた。マウスを用いて抗腫瘍実験を行った結果,腫瘍形成の抑制が認められ,さらに,腫瘍重量の最も小さかった画分1でNK細胞の活性が最も高くなった。NK活性の顕著でなかった画分IIIとIVにおいても腫瘍形成の抑制が認められたが,これは,ポリフェノールの持っ抗酸化能の腫瘍細胞に対する直接作用によるものと推察された。 | |||||
抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | It is known that much shochu dregs arises in the manufacturing process and that many useful components in the dregs exists. In this study, we measured the content of polyphenols and the antioxidation activity and examined the effect for the tumor cell. The filtrate was got by the filtration of the sweet potato shochu dregs using the filtration material. This filtrate was divided into four fractions with a gel filtration. Results obtained that the content of polyphenols was abounding for the fraction III and IV with Folin-Ciocalteau method. It was proven that the free radical scavenging activity was also strong for the fraction III and IV with the evaluation of a colorimetric method of antioxidant activity by scavenging 1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH), and there was the correlation between the content and the activity. There was most the depression effect for the tumor growth using the mouse with the fraction I and the activity of NK cell showed the highest in these fractions. The depression effect were also observed in the fraction III and IV. It is considered that this phenomenon is caused by the interaction of the free radical scavenging activity of polyphenols and the accentuation of the immune function of oligo-saccharides. | |||||
雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11824432 | |||||
書誌情報 |
鹿児島純心女子大学看護栄養学部紀要 en : Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition Kagoshima Immaculate Heart University 巻 10, p. 1-12, 発行日 2006-06 |