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アイテム
大豆たんぱく質とオリーブオイルおよびエゴマ油がストレス負荷ラットの攻撃性に及ぼす影響
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/73
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/73b2cf0343-acaa-406b-b40a-0efb2cffcdc6
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2012-07-01 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 大豆たんぱく質とオリーブオイルおよびエゴマ油がストレス負荷ラットの攻撃性に及ぼす影響 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | The effect of soy protein with vegetable oils on the aggressive and anxiety behaviors of rats | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ストレス | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 攻撃行動 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 不安行動 | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 大豆たんぱく | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 植物油 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | soy protein | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | vegetable oil | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | aggressive behavior | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | anxiety behavior | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | stress | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
記事種別(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Departmental Bulletin Paper | |||||
著者名(日) |
坂井, 恵子
× 坂井, 恵子× 中尾, 礼奈× 須崎, はるか |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 鹿児島純心女子大学 | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | n-3系脂肪酸のエゴマ油あるいはオレイン酸を含むオリーブ油を,動物性たんぱく質のカゼインあるいは植物性たんぱく質の大豆たんぱく質と同時摂取した時に,ストレス負荷ラットの不安および攻撃行動に及ぼす影響について検討を行った。 結果は,攻撃性ではストレス負荷ではコントロールより高く,オリーブオイルとエゴマ油群はカゼインおよび大豆ともに良く似た傾向であった。オリーブオイルと大豆たんぱくの組み合わせ群が他の群より高かった。一方,エゴマ油はコントロールで他の群より高く,特に大豆たんぱくの方がカゼインより高くなる傾向であった。不安行動では,ストレス負荷で各食餌群ともコントロールに比べて著しく多くなる傾向が見られた。そして,エゴマ油群はオリーブオイル群より不安行動が多かった。 本研究により攻撃行動に脂肪酸だけでなく同時摂取のたんぱく質にも影響されるが,不安行動はたんぱく質の質に影響されにくいことが明らかとなった。脂質とたんぱく質をそれぞれの状況に応じて使い分けることにより行動を制御できる可能性が示唆された。 |
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抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | The aim of this study was to investigate the effect of soy protein with vegetable oils on aggressive behavior and anxiety behavior. The rats fed soy protein with either olive oil or egoma oil compaired with control rats fed casein with either olive or egoma oils. In addition, we investigated the effect of stress on the same condition. The rats under the stress had the tendency to increase aggressiveness than control. Olive oil group was higher than egoma oil group, but there was no difference between casein and soy protein under the stress. The win rate of olive oil group increased with both casein and soy protein as same as the level of egoma group under the stress. On the contrast, the win rate of egoma oil group decreased with both casein and soy protein in stress. The anxiety behavior showed that stress increased extremely more than control. Olive oil group showed lower anxiety behavior than egoma group under the stress, but no difference between casein and soy protein. Our data showed that aggressive and anxiety behaviors were affected vegetable oils more than casein and soy protein. This study suggests that aggressive and anxiety behaviors are controlled by the quality of fatty acids. Further experiment will need to examine the quality of proteins in behavior. |
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雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11824432 | |||||
書誌情報 |
鹿児島純心女子大学看護栄養学部紀要 en : Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition Kagoshima Immaculate Heart University 巻 16, p. 7-12, 発行日 2012-07 |