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アイテム
脂質過剰食を構成するたんぱく質や脂質および過剰量摂取が肝臓グリコーゲンに及ぼす影響について
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/414
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/414480b8f15-4b56-4329-b112-5f09ceb9ecab
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2019-07-24 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 脂質過剰食を構成するたんぱく質や脂質および過剰量摂取が肝臓グリコーゲンに及ぼす影響について | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | The effect of excessive intake of high fat diet, quality of protein and fatty acid on liver glycogen in rats | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | グリコーゲン,脂質過剰食/HFD,脂質過剰食の過剰量摂取,カゼイン,大豆たんぱく | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | liver glycogen, high fat diet, excessive intake, casein, soy protein | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
中尾, 礼奈
× 中尾, 礼奈× 坂井, 恵子 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 糖質の摂取量を制限すると,脂質が主なるエネルギー源となる脂質過剰食(HFD)について,過剰量摂取,構成脂質や構成たんぱく質の質が肝臓のグリコーゲン合成に及ぼす影響については未だ明らかではない。本研究では,脂質過剰食を通常量の1.3倍摂取した過剰量摂取の影響を標準食の過剰量摂取と比較検討を行った。脂質としてn-9系のオリーブ油とn-3系のエゴマ油を使用した。更に動物性たんぱく質のカゼインと植物性たんぱく質の大豆たんぱく質を使用して行った。 結果:HFDの影響については,通常カロリー量摂取の肝臓組織グラム当たりのグリコーゲン量は標準食(control)と有意な差は認められなかった。HFDの脂肪酸では,オリーブ油がエゴマ油よりグリコーゲンは有意に高かった。HFDの過剰量摂取では,肝臓全体のグリコーゲンにおいて通常量と同じレベルであった。また,肝臓全体のトリアシルグリセロールでも過剰摂取量は通常摂取量と同じレベルを示した。 通常量摂取によるHFDのたんぱく質は,カゼインの方が大豆たんぱくより肝臓のグリコーゲン量は高かった。特にカゼインのcontrol オリーブ油群は,大豆たんぱくのcontrol オリーブ油やエゴマ油,更にカゼインcontrol のエゴマ油に比べて有意に高いのが認められた。 本研究では,HFDの肝臓のグリコーゲン量は,同時摂取のたんぱく質や脂質の質の影響を受けることが明らかとなった。特に,たんぱく質のカゼインや大豆たんぱくの方がオリーブ油やエゴマ油などの脂質に比べて顕著であった。 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | The aim of this study was to determine whether HFD and excessive intake of HFD influence on liver glycogen metabolism in rats fed either animal protein or plant protein, and also either n-9 series fatty acid or n-3 series fatty acid. The excessive amount was 1.3 times high calories of standard intake. We used casein as animal protein, soy protein as plant protein, and we also used olive oil of n-9 series fatty acid, and egoma oil of n-3 series fatty acid. The result showed that the amount of liver glycogen of HFD was not significant difference from control liver glycogen. In the comparison of liver glycogen of HFD, olive oil showed significantly higher than egoma oil. Excessive intake of HFD expressed that the level of liver glycogen was as same as excessive intake of control. In addition, triacylglycerol of whole liver also showed similar level between HFD and control. In the standard intake, soy protein influenced significantly lower level of liver glycogen than casein. Olive oil of control with casein showed significantly higher than control with soy protein in combination with olive oil or egoma oil. In conclusion, this study showed that liver glycogen in HFD was influenced by quality of proteins and fatty acids better than excessive intake of HFD. |
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書誌情報 |
鹿児島純心女子大学看護栄養学部紀要 en : Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition, Kagoshima Immaculate Heart University 巻 21, p. 41-45, 発行日 2017-05 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 鹿児島純心女子大学看護栄養学部 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 1348-4303 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11824432 | |||||
論文ID(NAID) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 40021344346 |