WEKO3
アイテム
脂質過剰食のラットの自発運動と不安行動における動物性たんぱく質と植物性たんぱく質の比較
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/405
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/4054d14c874-63a0-48b0-9328-5650f4052bf1
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2019-07-23 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 脂質過剰食のラットの自発運動と不安行動における動物性たんぱく質と植物性たんぱく質の比較 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | The comparison of animal protein and plant protein on spontaneous wheel running and anxious behavior of rats fed high fat diet | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 脂質過剰食/High Fat Diet, 自発運動,輪回し運動,不安行動 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | high fat diet, spontaneous wheel running, anxious behavior, soy protein/soybean protein, fatty acid | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
著者 |
坂井, 恵子
× 坂井, 恵子× 福重, 琴子 |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 【目的】脂質過剰食(HFD)における動物性と植物性たんぱく質がラットの自発的な輪回し行動と不安行動に及ぼす影響について,脂質の質との関連性を検討した。 【方法】4週齢のSprague-Dawley系雌ラットを各食餌群に無作為に分けて実験飼料で12週間飼育した。実験飼料は動物性たんぱく質としてカゼイン,植物性たんぱく質として大豆たんぱく,脂質はそれぞれのたんぱく質群をn-9系オレイン酸を主成分とするオリーブ油とn-3系α-リノレン酸を主成分とするエゴマ油を使用し,その他の成分はすべて同じで行った。行動実験は回転式運動測定装置および高架式十字迷路試験を用いてそれぞれ自発運動と不安行動を観察した。 【結果】各食餌群間の摂取カロリー量を同一にした時,輪回し行動による自発運動では,カゼインと大豆たんぱくともエゴマ油との組み合わせにおいてHFDの方が標準食よりも多い傾向がみられ,特に大豆たんぱく質で顕著であった。HFDにおける不安行動では,カゼインと大豆たんぱく質の影響よりも,食べ合わせの脂質の質によって変動することが認められた。HFDを標準食と同じカロリー量で摂取すると,カゼインと大豆たんぱく質ともにエゴマ油の方がオリーブ油よりオープン末端領域の滞在時間が長かったのと,髭の動きから不安感が少ない行動であった。 【考察】動物性たんぱく質や植物性たんぱく質は同時に摂取する脂質の質によって自発運動や不安行動が異なることが明らかとなった。特に不安行動ではたんぱく質よりも脂質の質の影響が大きいことが認められた。 |
|||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | Purpose: the aim of this study was to investigate the difference between casein and soy protein with either olive oil (n-9 series fatty acid) or egoma oil (n-3 series fatty acid) on spontaneous exercise and anxious behavior of rats fed high fat diet. Method: Sprague-Dawley rats fed either casein or soy protein with olive oil or egoma oil for twelve weeks. Further, each diet group had both high fat diet (HFD) and Normal diet. Behavior experiment was conducted by Spontaneous Wheel Running and Elevated Plus Maze test. Animal experiment was approved by institutional committee. Result: In this study, rats of each diet group was fed same amount of calories. The spontaneous activity was higher in HFD of egoma oil with casein and soy protein than Normal diet, especially soy protein with egoma oil. Anxious behavior of HFD was influenced by quality of fatty acids rather than quality of protein. Egoma oil with casein and soy protein showed longer staying time at edge of open area on elevated plus maze than olive oil. However, the high activity of whiskers of egoma oil at the edge area seems to be curiosity rather than anxiety. Conclusion: Spontaneous exercise and anxious behavior were influenced by both protein and fatty acid. Anxious behavior was depend on quality of fatty acid rather than protein. |
|||||
書誌情報 |
鹿児島純心女子大学看護栄養学部紀要 en : Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition, Kagoshima Immaculate Heart University 巻 20, p. 26-31, 発行日 2016-05 |
|||||
出版者 | ||||||
出版者 | 鹿児島純心女子大学看護栄養学部 | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 1348-4303 | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11824432 | |||||
論文ID(NAID) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 40020890412 |