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アイテム
脂質過剰食と糖質過剰食におけるオリーブ油とエゴマ油がラットの肝臓と血液の脂質および血糖に及ぼす影響
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/278
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/278258c7e0a-0c47-4aa4-b686-f8f41dc7981a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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SAKAI-KA18 (849.4 kB)
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Item type | 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||
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公開日 | 2014-10-20 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | 脂質過剰食と糖質過剰食におけるオリーブ油とエゴマ油がラットの肝臓と血液の脂質および血糖に及ぼす影響 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Differential effect of olive oil and egoma oil on liver lipids and blood glucose levels in rats fed either high-fat or low-fat diets. | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 脂質過剰食,低糖質食,糖質過剰食,低脂質食,ダイエット,オリーブ油,エゴマ油 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | high-fat /low-carbohydrate diet, high-carbohydrate/low-fat diets, diet, olive oil, egoma oil | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||
ページ属性 | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | P(論文) | |||||
記事種別(英) | ||||||
言語 | en | |||||
値 | Departmental Bulletin Paper | |||||
著者名(日) |
坂井, 恵子
× 坂井, 恵子× 久野, 知美× 吉満, 彩絵× 村永, 尚美× 玉利, 恵里奈 |
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著者所属(日) | ||||||
値 | 鹿児島純心女子大学 | |||||
抄録(日) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | 脂質過剰食(high-fat/low-carbohydrate diets;HFD)は従来の糖質過剰食(high carbohydrate diets; HCD)に代わり,肥満予防のダイエットとして広まっている。また,n-3系脂肪酸のエイコサペンタエン酸やドコサヘキサエン酸およびn-9系のオリーブ油は血液中の脂質レベルや血糖の改善機能を持つことが報告されているが,肝臓に及ぼす影響については未知の部分が多い。 本研究では,オリーブ油とn-3 系のエゴマ油がHFDとHCDのラットの肝臓と血液の脂質レベルと血糖レベルに及ぼす影響について検討を行った。実験食はHFD,HCDと標準食とし,各々の群をさらにオリーブ油群とエゴマ油群に分けた。ラットは各群とも投与カロリーは同量にして16週間飼育した。ダイエットは通常食(Normal) の6割のカロリー投与で行った。 結果は,ダイエットの肝臓と血液におけるトリアシルグリセロールと総コレステロールはともにHFDのオリーブオイル群の方がエゴマ油群に比べて有意に高かった。Normalの血液では,標準食 のエゴマ油群がトリアシルグリセロールと総コレステロール量においてオリーブ油群に比べて有意に低いのが認められた。血中のグルコース量は,ダイエットおよびNormalで,HFDとHCDともに標準食と同じ傾向を示した。ヘモグロビンは,ダイエットにおいてオリーブ油群の方がHFDおよびHCDともにエゴマ油群より有意に高かった。 以上の結果より,ダイエットのHFDおよびHCDにおけるオリーブ油とエゴマ油の肝臓における代謝に差が認められたことから,カロリー制限だけではなく脂質の選択は重要な要素であることが示唆された。また,本研究のHCDはでんぷん過剰で行ったが,血糖にはHFDやコントロールと同様であることが明らかとなった。 |
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抄録(英) | ||||||
内容記述タイプ | Other | |||||
内容記述 | High-fat /low-carbohydrate diets (HFD) have used widely among people for weight loss. In contrast, Low-fat/high-carbohydrate (LFD) diets have been decreasing to prevent a occurrence of typeⅡ diabetes mellitus. Here, we investigate the effect of olive oil and egoma oil on liver lipids and blood glucose level with either HFD or LFD in rats. Rats were fed standard diets (control), HFD or LFD with either olive oil or egoma oil for 16 weeks. Further, hypocaloric amounts of diets (Diet) were 60% feeding of normal diets (Normal). In Diet, olive oil groups in HFD induced both triacylglycerol (TG) and total cholesterol (t-cho) of liver and blood higher compaired with egoma groups. Olive oil groups also showed higher TG and t-cho of blood than egoma groups in Normal. However, glucose level was no difference among HFD, LFD and control in both Diet and Normal. In conclusion, olive oil and egoma oil in HFD and LFD showed the difference of lipid metabolism suggests we need to consider about their function in use. LFD/ high-carbohydrate diets including excessive starch does not affect blood glucose level as HFD and control. |
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雑誌書誌ID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11824432 | |||||
書誌情報 |
鹿児島純心女子大学看護栄養学部紀要 en : Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition Kagoshima Immaculate Heart University 巻 18, p. 11-18, 発行日 2014-05 |