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  1. 鹿児島純心女子大学看護栄養学部紀要
  2. 17号(2013)

PCR-制限酵素断片長多型法を用いたウナギ加工食品の原料の魚種判定

https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/260
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/260
41b705d4-e30b-4abf-8f50-972b48357513
名前 / ファイル ライセンス アクション
TSUNODA2-KA17.pdf TSUNODA2-KA17 (2.8 MB)
license.icon
Item type 紀要論文(ELS) / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2013-06-01
タイトル
タイトル PCR-制限酵素断片長多型法を用いたウナギ加工食品の原料の魚種判定
タイトル
タイトル Species identification of the raw materials of eel processed foods using a polymerase chain reaction - restriction fragment lengthpolymorphism (PCR-RFLP) method
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 うなぎ,魚種判定,PCR-制限酵素断片長多型法
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 eel, species identification, PCR-RFLP method
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 P(論文)
記事種別(英)
言語 en
値 Departmental Bulletin Paper
著者名(日) 角田, 香澄

× 角田, 香澄

WEKO 354
CiNii ID 9000006954276

ja 角田, 香澄
ISNI

ja-Kana ツノダ, カスミ

Search repository
松元, 圭太郎

× 松元, 圭太郎

WEKO 401
CiNii ID 9000003208992

ja 松元, 圭太郎
ISNI

ja-Kana マツモト, ケイタロウ

Search repository
著者所属(日)
値 鹿児島純心女子大学
抄録(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 食品の産地や品種の偽装問題が後を絶たず,食の安全性は社会問題となっている。産地偽装が度々報告され,食資源の枯渇が懸念されているウナギの加工食品について,学生実験(食品衛生学実験・食品学実験)の中でPCR-制限酵素断片長多型(PCR-RFLP)法を用いて原料の魚種判定を行った。薩摩川内市内の食料品店および飲食店で入手したウナギ加工食品(11試料)のうち,4試料が日本などのアジア原産のAnguilla japonica(ジャポニカ種)であり,5試料がヨーロッパ原産のAnguilla anguilla(アンギラ種)であると判定され,残り2試料については判定が出来なかった。中国産と表示・販売されていた3試料はすべてアンギラ種であり,国産と表示・販売されていた3試料のうち2試料はジャポニカ種であり,1試料は判定不能であった。以上の結果,PCR-RFLP法によるウナギの魚種判定は,学生実験レベルの技術でも実施できる簡便な科学的判定法であること,さらに国内で流通するウナギのアンギラ種が占める割合が高くなっていることが確認された。
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 It becomes the social problem of the food safety that the issue of camouflage about place of production and species in foods occurs in sequence. There are many camouflages about place of production in eel processed foods. The exhaustion of food resources of the eel has been more serious. It was conducted species identification of the raw materials of the eel processed foods using a polymerase chain reaction - restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) method in practice of our department (food hygienics and food science experiments). The eleven samples of eel processed foods were obtained at supermarkets and restaurants in Satsuma-Sendai city. Four samples were identified as Japanese eel (Anguilla japonica), and five samples were identified as European eel (Anguilla anguilla), and two samples were not possible to identify the species. All three samples produced in China were Anguilla anguilla. In three samples produced in Japan, two samples were Anguilla japonica and one sample was not possible to identify the species. It was confirmed that it was possible to identify species of raw materials of the eel processed foods by the technique of student experiment level. Furthermore, it was confirmed that there was the deflection in species of cultivated eel (Anguilla anguilla and Anguilla japonica) between Japan and China.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11824432
書誌情報 鹿児島純心女子大学看護栄養学部紀要
en : Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition Kagoshima Immaculate Heart University

巻 17, p. 85-88, 発行日 2013-06
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Ver.1 2023-06-20 14:47:54.252580
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