WEKO3
アイテム
コーヒー緑色豆由来のクロロゲン酸とn-9,n-6,n-3系脂肪酸の 摂取が血液中のセロトニンに及ぼす影響
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/2000095
https://kjunshin.repo.nii.ac.jp/records/20000955f9cfe28-1ee2-483b-b99f-89f79b624210
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2024-04-12 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | コーヒー緑色豆由来のクロロゲン酸とn-9,n-6,n-3系脂肪酸の 摂取が血液中のセロトニンに及ぼす影響 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||
著者 |
坂井, 恵子
× 坂井, 恵子× 青崎, 桜子
× 有馬, 妃彩
× 七村, 凛佳
× 小濱, 千佳
|
|||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
内容記述 | 【目的】クロロゲン酸は,うつ症状や不安症の抑制効果など多くの脳機能を改善することが報告されているが,脂質の質との相互作用の影響については明らかでない。本研究では,コーヒー緑豆由来のクロロゲン酸とn-9,n-6,n-3系脂肪酸との相互作用がラットの生体内の血液と肝臓への影響の比較検討を行った。 【方法】実験動物:Sprague-Dawley 系雌ラットの4週齢を無作為にコントロール群(クロロゲン酸無し),クロロゲン酸群,運動負荷でクロロゲン酸摂取群に分けた。更に,それぞれの群の中をn-9系,n-6系,n-3系脂肪酸群に分けた。実験飼料:脂質はn-9系オリーブ油,n-6系紅花油,n-3系エゴマ油を使用した。その他の成分は全て同じにして調製した。実験飼料は,全ての食餌群ともカロリー量を同一にして毎日投与し,翌日残量を測定して13週間の摂取量を記録した。水は自由摂取で行った。運動はラット用トレッドミルを使用して週2回,一匹5分間で行った。生化学的測定:測定キットを使用し,会社のプロトコールに従って行った。尚、動物実験は鹿児島純心大学動物実験指針に従って行った。 【結果・考察】血液のセロトニンは,n-3系エゴマ油群が運動負荷クロロゲン酸群とコントロール群でn-9系オリーブ油群とn-6系紅花油群に比べて有意に多いのが認められた。オリーブ油群と紅花油群はクロロゲン酸添加や運動負荷の影響はなくコントロール群と同じ傾向であった。血液の総コレステロール(T-cho)は,クロロゲン酸群でエゴマ油群と紅花油群はオリーブ油群に比べて有意に低く,運動負荷でクロロゲン酸添加では,エゴマ油群がオリーブ油群と紅花油群より有意に低かった。肝臓のT-choは,運動負荷でクロロゲン酸添加群においてn-9,n-6,n-3系脂肪酸群はコントロール群やクロロゲン酸群より有意に低下し、特にエゴマ油群の低下は顕著であった。血液のトリアシルグリセロール(TG)は,運動負荷クロロゲン酸群は全ての脂肪酸群でクロロゲン酸群やコントロール群に比べて低下傾向を示した。肝臓のTGでも血液と似た傾向で運動負荷クロロゲン酸群が全ての脂肪酸群で低下し,エゴマ油群で顕著であった。 【結論】血液のセロトニンは,クロロゲン酸でn-3系脂肪酸がn-9系やn-6系に比べて有意に高くなった。血液や肝臓のT-choやTGでは,クロロゲン酸よりも脂肪酸の質の影響の方が顕著に現れた。 |
|||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
抄録 | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||||
内容記述 | Purpose : Chlorogenic acid contained mainly in green coffee is reported to increase serotonin levels and express antidepressant. However, the effect of PUFAs on the function of chlorogenic acid remains unknown. In this study, we tried to clarify the relationship between serotonin and chlorogenic acid with n-9, n-6, n-3 PUFAs and exercise. Method : Sprague-Dawley rats were randomly divided into control without chlorogenic acid, chlorogenic acid, exercise with chlorogenic acid. Further, each group were divided into n-9, n-6, n-3 PUFAs. Experimental diet : nutrients of each diet were same except lipid and chlorogenic acids. Rat were fed same amount of calories for thirteen weeks. Exercise by tread mill for rats was done twice a week for 5 minutes per rat. Result : Serotonin in blood, egoma oil group showed significantly higher than olive oil and safflower oil groups in control and exercise. Total cholesterol in blood, chlorogenic acid of egoma oil with and without exercise showed significantly lower than olive oil. Triacylglycerol in blood, egoma oil group showed lower than olive oil and safflower oil group. The effect of chlorogenic acid in blood on triacylglycerol have not seen on the function of PUFAs. In liver, the pattern of total cholesterol and triacylglycerol were as similar as blood. Conclusion : Serotonin in blood was shown significantly higher in control and exercise of egoma oil group. Total cholesterol and triacylglycerol in blood and liver were affected slightly by chlorogenic acid compared with n-3, n-6 PUFAs. |
|||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
書誌情報 |
号 28号, p. 34-40, ページ数 7, 発行日 2024-03 |
|||||||||||||
出版者 | ||||||||||||||
出版者 | 鹿児島純心大学看護栄養学部 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||||||||
収録物識別子 | 2759-050X |