@article{oai:kjunshin.repo.nii.ac.jp:00000257, author = {角田, 香澄 and 北川, 章}, journal = {鹿児島純心女子大学看護栄養学部紀要, Bulletin of Faculty of Nursing and Nutrition Kagoshima Immaculate Heart University}, month = {Jun}, note = {P(論文), パラベン類はミトコンドリアの呼吸系に対して除共役作用,呼吸抑制作用を示し,また,内膜のイオン透過性変化(MPT)をもたらすことが知られている。これらの反応が細胞毒性にかかわっていると考えられている。本研究では,パラベンの分子構造と除共役作用との関連性を考察する目的で,最も繁用されているMPBおよび PPBについて単離ラット肝ミトコンドリアのNAD系呼吸に対する傷害作用を酸素電極法により検討した。その結果,両パラベンとも無傷ミトコンドリアの呼吸を傷害し,その作用はPPBのほうがMPBより強力であることを確認した。NAD系呼吸に対して両パラベンは呼吸抑制作用と除共役作用によりRC比およびADP/O比の低下を来した。各種pHでの紫外部吸収スペクトルを測定した結果,両パラベンともpH依存性のスペクトル変化を示し,pKa値が除共役作用の発現に適した生理的範囲を超えたアルカリ性側pH(約8.8)に局在することが判明した。, Parabens are known to impair mitochondrial respiration, repressing the respiration and uncoupling the oxidative phosphorylation. The effects of methylparaben (MPB) and propylparaben (PPB), which are most widely employed for preservatives of various foods, on mitochondrial respiration was studied by the experiment with oxygen electrode to discuss the toxicity mechanism. Both MPB and PPB were confirmed to impair mitochondrial respiration, causing the repression of state 3 respiration and the uncoupling of oxidative phosphorylation. PPB, which possesses stronger lipophilicity than MPB, exhibited stronger toxicity than MPB. MPB and PPB displayed pH-dependent spectral alterations in the UV region, giving a pKa value at about pH 8.8. Difference in the lipophilicity potency gave no influence to the pKa value of parabens at all. These results suggest that the mitochondrial toxicity of parabens was enhanced by the increment of the lipophilicity potential, and that both parabens might uncouple the oxidative phosphorylation not by the mechanism of the H+-conductivity, but by the deterioration of the membrane integrity by binding to membrane proteins as phenol compounds..}, pages = {59--64}, title = {食品保存剤パラベン(パラヒドロキシ安息香酸エステル)類のミトコンドリア毒性}, volume = {17}, year = {2013}, yomi = {ツノダ, カスミ and キタガワ, アキラ} }